De blindedarm van het Konijn

Konijnen hebben net als andere herbivoren een andere spijsvertering dan bijvoorbeeld de hond of kat. In dit artikel ga ik dieper in op de blinde darm van het konijn en het feit dat konijnen twee soorten keutels produceren. Wat het doel hiervan is lees je verder op.

 

De blinde darm speelt bij de niet herkauwende herbivoren (zoals het konijn) een grote rol in de vertering. Het verteren van plantaardig materiaal vraagt om een andere benadering dan vlees. In de blinde darm vind een groot deel van deze vertering plaats. Na het passeren van de dunne darm kan het voorbereide eten twee kanten op. De dikke darm in of naar de blinde darm. Gemiddeld genomen wordt er twee maal per dag voeding toegelaten in de blinde darm. Waarschijnlijk gebeurd dit onder invloed van licht. In de blinde darm bevinden zich darmflora welke de taaie vezels kunnen verwerken. Met behulp van fermentatie door de microben in de blinde darm worden de vezels afgebroken en zo geschikt gemaakt voor opname in het lichaam. Er is echter een probleem, de opname van voedingsstoffen gaat niet zo goed in de blinde darm. Sommige van de vrijgekomen stoffen zoals aminozuren en vitamines worden het beste opgenomen in het stuk spijsverteringskanaal dat al gepasseerd is.

 

De natuur is gelukkig niet voor één gat te vangen en het konijn heeft hier iets op gevonden. De blinde darm keutels of met een mooi woord caecotrofen ook wel ochtend keutels genoemd. Deze keutels worden een tot twee keer per dag gevormd en zijn afkomstig uit de blinde darm, welke via de dikke darm hun weg naar buiten vinden. De meeste konijnen bezitters zullen deze keutels niet vinden wat een goed teken is. Vind je ze wel dan moet je stappen ondernemen en je dier goed bekijken. Oorzaken van het niet opeten van blinde darmkeutels kunnen zijn:

  • tandproblemen
  • gewrichtsproblemen zoals b.v. artitis
  • evenwichtsproblemen
  • ziekte
  • te dik
  • ongebalanceerd eten
  • medicatie

Deze speciale plakkerige en door een slijmlaagje omhulde keutels worden door het konijn direct uit de anus opnieuw opgegeten. Zoals eerder gezegd bevatten deze essentiële voedingsstoffen voor het konijn. De tweede vertering vind zijn weg naar buiten om daar als stevig droge ronde korrels achter gelaten te worden in de leefomgeving van het konijn.

 

Om deze unieke manier van vertering succesvol te laten zijn is het belangrijk om de juiste voeding te geven. Deze unieke manier van verteren is afhankelijk van de balans van micro organisme in de darmen. Wordt er verkeerde voeding aangeboden kan deze in dissymbiose komen waardoor er een veel-voud van problemen kunnen optreden. Vezels zijn te vinden in droog vers hooi, gras en kruiden, dit zijn danook de hoofdbestandsdelen van het konijnen dieet. Het geven van fruit, granen en konijnen snoepjes dienen tot een minimum beperkt te worden. 

Vuurwerk

Het lijkt wat vroeg om nu al over vuurwerk(angst) te beginnen. Als eigenaar van een dier met angst voor vuurwerk weet je hoeveel impact deze dag in het jaar kan hebben op je dier. De knallen beginnen vaak al weken van te voren en je dier kan flink van slag zijn. Ook de weken na het oudjaarsfeest is je dier nog van slag en durft niet naar buiten. (meer…)

Overgewicht

Net als bij mensen komt overgewicht ook bij dieren voor. Overgewicht betekend dat er te veel vetweefsel aanwezig is in het lichaam. Dit belemmerd het dier in zijn bewegingsvrijheid en brengt lichamelijke ongemakken met zich mee. Doordat de bewegelijkheid geremd wordt is het voor het dier minder goed mogelijk om zichzelf te verzorgen, om nog maar niet te spreken over de medische risico’s. (meer…)

Haarballen

Vacht verzorging is een belangrijk deel van de dagelijkse routine van een kat. Een deel van de haren worden doorgeslikt en belanden in de maag. Met de ontlasting wordt het grootst gedeelte van de ingeslikte haren uitgescheiden. Als er teveel haren in de maag komen zal er een haarbal gevormd worden, de kat zal proberen deze uit te braken. Als het niet lukt om de haarbal uit te braken dan zal de kat opzoek gaan naar ruw gras. Dit gras irriteert de maagwand zodat het braken wordt opgewekt. Haarballen zijn een normale mogelijkheid van het lichaam om zich te ontdoen van (te)veel haren. (meer…)