De behandelmethoden zal afgestemd worden op de diersoort, het dier en zijn of haar specifieke wensen. Om het dier te ondersteunen maak ik gebruik van onderstaande therapieën. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van celzout-therapie, Reiki, massage of TTouch.

Aromatherapie

De olie die gewonnen wordt uit de plant bevat de essentie van de plant. De etherische oliën bevatten de levenskracht van de plant en worden door de plant gebruikt voor het afweren of aantrekken van insecten in de natuur. Deze plantenessences afkomstig van bloemen, bladeren, schors of de wortels van de plant hebben een veelzijdige werkingen en worden zowel fysiek als mentaal ingezet. Op welk gebied de etherische oliën werkzaam zijn verschilt per plant. De oliën worden ingezet door middel van in-ademing, inname of opbrengen op de huid. De essentiële oliën zijn voor allerlei klachten te gebruiken, bijvoorbeeld bij problemen met de weerstand, spijsvertering, spieren, luchtwegen en ook mentaal kunnen ze ondersteunen bij angst, onzekerheid of spanningen.

Bloesemtherapie

In de praktijk wordt gebruik gemaakt van de bloesemtherapie van dr. Edward Bach (1886-1936). Dr. Bach was regulier arts, bacterioloog, immunoloog en homeopaat met een succesvolle praktijk in Londen. Dr. Bach zocht naar een manier om zijn patiënten emotioneel te ondersteunen en vond dit in de bloesemtherapie. Volgens een specifieke bereidingswijze wordt de trilling van de bloesem, plant, struik of boom aan water overgedragen. In totaal heeft dr. Bach 38 verschillende remedies ontwikkeld welke overeenkomen met een bepaalde emotie, karaktereigenschap of gemoedstoestand.

Ziekte wordt gezien als niets meer dan een signaal van het lichaam, welke aangeeft dat er sprake is van een emotionele disbalans. Door deze disbalans te ondersteunen met bloesemtherapie draagt dit bij aan de fysieke genezing van de ziekte.

Fytotherapie

Kruidengeneeskunde of fytotherapie is de oudste geneeswijze op aarde. Dieren in het wild die ziek of gewond zijn hebben de kunde om zichzelf te helpen door de juiste planten of bessen uit de natuur te eten.

In de fytotherapie wordt er gebruik gemaakt van de werking van plantendelen (zoals wortels, stengels, knoppen en vruchten). De plantendelen bevatten stoffen die niet alleen het herstel van het lichaam stimuleren, maar ook een meer algehele, diepere werking hebben op de gesteldheid. Fytotherapie kan ingezet worden op fysieke, psychische of energetische klachten.

Er zijn verschillende vormen waarin kruiden toegediend kunnen worden, een kruidenmengsel, een poeder, een kruidenthee of een tinctuur.

Homeopathie

De grondlegger van de homeopthie is Samuel Hahnemann (1755-1843). Hij ging uit van het gelijksoortigheidsprincipe wat hij ook het similia principe noemde. Dit betekent dat bij de symptomen een middel wordt gezocht dat in onverdunde vorm bij een gezond lichaam dezelfde klachten veroorzaakt. Een middel wordt gemaakt door deze sterk te verdunnen in combinatie met schuddingen (potentiëren). Toediening van een minimale dosering geeft vaak al voldoende prikkel aan het lichaam om het zelfherstellend vermogen aan te spreken om voor verbetering te zorgen.

In de klassieke homeopathie wordt gekeken naar het individuele dier. Middels een anamnese wordt er gekeken naar de fysieke, emotionele en energetische gesteldheid van het dier.

Spagyriek

Spagyriek is een eeuwenoude alchemistische plantgeneeswijze. De hedendaagse Spagyriek van Phylak is ontwikkeld volgens de traditionele procedure van de Dr. Zimpel (1801-1879). De basis van Spagyriek werd al eeuwen eerder gelegd door arts en alchemist Paracelsus (1493-1541).

Het is een methode om geneesmiddelen te maken, die teruggaat op de alchemie. Voor het maken van de middelen wordt er gebruik gemaakt van fermentatie, destillatie en calcinatie (verbranding) om tot het uiteindelijke middel te komen. Spagyrische middelen bevatten zowel de organische als de anorganische stoffen. Hierdoor werkt de Spagyriek ondersteunend op fysiek niveau en op emotioneel, mentaal en zielsniveau. Door deze bereiding wordt de essentie (het diepste wezen) uit de plant gehaald. Het eindproduct heet daarom ook 'essence'. De essences vormen een synthese van het potentieel van homeopathie, fytotherapie, Bachbloesems en Schlüsser-zouten.

En verder...

Celzouttherapie

Celzouttherapie is afkomstig van dr. Schlüssler en gaat ervan uit dat door tekorten van celzouten (mineralen) kwalen kunnen ontstaan in het lichaam. Door het ontbreken van de juiste combinatie mineralen kunnen lichaamscellen moeilijk functioneren en wordt de celstofwisseling verstoord. Door het aanvullen van de juiste mineralen komt de stofwisseling op gang. Celzouten van dr. Schlüssler zijn verdunde (verwreven) mineraalzouten die makkelijk  direct door de cel opgenomen worden. Door de verdunning kunnen de mineralen niet over gedoseerd worden.

Voedingsadvies

Twijfel je of het voer wat uw dier krijgt helpt in het gezond houden van je dier? Ik kijk graag met je mee en voorzie je van tips en advies welke mogelijkheden er verder zijn. Voeding is van invloed op het functioneren van uw dier. Gedrag en fysieke klachten worden meegenomen in het onderzoek. Wat een dier nodig heeft is maatwerk en elke leeftijd heeft specifieke wensen. Samen kunnen we een plan opstellen om uw dier beter te ondersteunen.

Gedragstherapie

Dieren kunnen soms ongewenst gedrag vertonen. Vanuit de Natuurgeneeskunde bekijken we gedrag vanaf de behoeftes van het dier. Verder vragen we ons af waarom deze dit gedrag ontwikkelt? De therapie zal bestaan uit het ondersteunen van het dier. Hiervoor worden andere therapieën ingezet zoals aroma- of bachbloesemtherapie. De eigenaar wordt begeleid en voorzien van tips om met het ongewenste gedrag om te gaan.

Tellington TTouch

TTouch is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones. De touches kunnen het beste omschreven worden als een zachte massage. Deze aanrakingstechniek maakt het dier bewuster van het lichaam. Door deze bewustwording worden er veranderingen in gedrag en beweging in gang gezet en kan lichamelijke spanning verminderen, blokkades opgeheven en pijn verlicht worden. Naast de massage zijn er ook technieken die de coördinatie van het dier over de lichaamsdelen bevorderen. Bewustwording van het lichaam heeft een positieve invloed op de fysieke gezondheid van het dier.

Ik ben geen officiële TTouch practitioner.