Haarballen

Vacht verzorging is een belangrijk deel van de dagelijkse routine van een kat. Een deel van de haren worden doorgeslikt en belanden in de maag. Met de ontlasting wordt het grootst gedeelte van de ingeslikte haren uitgescheiden. Als er teveel haren in de maag komen zal er een haarbal gevormd worden, de kat zal proberen deze uit te braken. Als het niet lukt om de haarbal uit te braken dan zal de kat opzoek gaan naar ruw gras. Dit gras irriteert de maagwand zodat het braken wordt opgewekt. Haarballen zijn een normale mogelijkheid van het lichaam om zich te ontdoen van (te)veel haren.
Het komt voor dat een kat teveel haren binnenkrijgt en deze niet zelfstandig kan verwerken. De oorzaak kan zijn dat je dier overmatig likt door huidproblemen, irritatie of vlooien. Ook van pijn en stress kan een kat overmatig gaan likken. Krijgt je kat teveel haren binnen dan kan deze daar buikpijn van krijgen.
Een aanpassing van het dieet kan hier een oplossing voor zijn. Braakt je kat veelvuldig of komt er veel eten mee dan is er mogelijk meer aan de hand.