Overgewicht

Net als bij mensen komt overgewicht ook bij dieren voor. Overgewicht betekend dat er te veel vetweefsel aanwezig is in het lichaam. Dit belemmerd het dier in zijn bewegingsvrijheid en brengt lichamelijke ongemakken met zich mee. Doordat de bewegelijkheid geremd wordt is het voor het dier minder goed mogelijk om zichzelf te verzorgen, om nog maar niet te spreken over de medische risico’s.
Bij mensen kunnen we overgewicht berekenen door de BMI te checken. Bij dieren ligt dit gecompliceerder door de verschillen in ras, diersoort of de dikte van de vacht. Om te bepalen of jou dier te maken heeft met overgewicht kun je gebruik maken van de body condition score kaarten. Bij dieren met een dikke vacht, andere bouw of ras kun je de ribben of ruggengraat bevoelen om een indicatie te krijgen van de voedingstoestand van je dier. Kun je de ribben of wervels goed voelen dan is je dier mogelijk aan de magere kant. Kun je ze niet voelen dan heeft je dier overgewicht.
Overgewicht is niet onschuldig en dient serieus aangepakt te worden. Het uithongeren van een dier om zo gewicht te verliezen is gevaarlijk en kan bij sommige diersoorten zelfs een dodelijke afloop hebben. Daarnaast wordt de inname van essentiële voedingsstoffen beperkt waardoor er andere problemen kunnen ontstaan.
Over- of ondergewicht kunnen meerdere oorzaken hebben. Het aanpassen van het dieet en de levensstijl zijn belangrijke onderdelen om het juiste gewicht te kunnen bereiken. Echter zijn er mogelijk meer oorzaken zowel fysiek, mentaal en energetisch om jou dier een beter gewicht te laten bereiken. Binnen de holistische visie van de natuurgeneeskunde worden deze zo goed mogelijk in kaart gebracht om voor jou dier het beste advies te geven.